Vanliga frågor

Generellt

Vad kostar det?

Priset varierar beroende på vilken typ av material och hur mycket du behöver. Men det mesta går att anpassa till liten som stor budget, så att du inte betalar för mer än vad du behöver och har råd med.

Ta gärna kontakt för en offert!

Vad händer om jag inte blir nöjd med resultatet?

Hittills har ingen kund varit missnöjd, men skulle du av någon orsak hända så gör jag mitt bästa för att hitta en lösning. Jag brukar försäkra mig om kundens visioner och önskemål innan en fotografering så att onödiga missförstånd inte ska uppstå. Mitt mål är att du ska bli en nöjd kund!

Frågor om flygfotografering

Får jag använda bilderna och filmerna fritt ?

Ja! Det material du köper från Flygfoto får du fritt använda till vad du vill, både på nätet och i tryck. Du kan även köpa exklusiva rättigheter då du vill ha ensamrätt till användningen av materialet.

Varför kan jag inte bara köpa en egen drönare och fota själv?

Det kan du givetvis göra, men tänk på att du inte heller blir en proffsfotograf bara för att du köper en systemkamera! Det är många saker att hålla koll på med regler, tillstånd, uppdateringar, inställningar m.m. och oftast hamnar ”investeringen” på hyllan och samlar damm.

Behövs det någon form av tillstånd?

Som kommersiell drönarförare behöver man anmäla sina drönarmodeller och dess syfte till TRAFI. Man måste även ha en ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador på egendom eller personer om något skulle gå riktigt snett.

Jag brukar även se till att ha markägarens tillstånd om jag ska filma någon plats där det kan vara känsligt att fota/filma. Många människor upplever det som obehagligt när de ser en drönare i luften och inte vet vem fotografen är eller vad som är syftet med bilderna, så se till att vara synlig och svara vänligt på frågor från allmänheten.

Får man flyga var som helst?

På Åland finns inga militäranläggningar att ta i beaktande. Däremot finns flygfält och helikopter-plattor där du behöver ha tillstånd från flygledningen om du ska flyga högre än 50m inom en 5km radie. Inom inflygningszonen får du absolut inte flyga.

Du bör även ta i beaktande att inte fota och filma i situationer där det kan upplevas som störande eller kränkande av hemfriden, och ALDRIG störa räddningsväsendet. Du bör även visa hänsyn till djur (ex. hästar kan bli livrädda och skena om du flyger i deras närhet.) Du kan läsa mer om vilka regler som gäller här: www.droneinfo.fi/sv/

Frågor om undervattensfilmning

Vad är räckvidden på drönaren?

Då den sitter fast i en lina som är 100 meter lång, så är det begränsningen om man står på land. Sitter man i en båt kan man givetvis följa efter drönaren och då är enda begränsningen 100 meters djup och batterikapaciteten, som är ca 3-4 timmar beroende på hur fort man kör den.

 

Får man dyka var som helst?

Ja och nej. Man behöver inget dyktillstånd från landskapsregeringen för dyk med ”R.O.V.”, men samtidigt finns det lite regelverk som säger att man ska anmäla varje dyk till gränsbevakningen etc, men det är en hel del oklarheter om vad som riktigt gäller.
 
I övrigt bör du ta hänsyn till allmänheten, inte dyka i farleder eller hamnar så att du stör båttrafiken eller riskerar att linda in linan i en propeller o.s.v. Annars gäller samma typer av regler som för all sorts fotografering, visa hänsyn till medmänniskor, djur och natur.
Top