Vanliga frågor

Vad kostar bilder och filmer?

Priset varierar beroende på vilken typ av material, hur mycket material, samt tidsåtgången för uppdraget. Men det mesta går att anpassa till liten som stor budget, så att du inte betalar för mer än vad du behöver och har råd med.

Ta kontakt och diskutera ditt behov, så hittar vi ett sätt att göra dig nöjd!

Ta gärna kontakt för en offert!

Vad händer om jag inte blir nöjd med resultatet?

Hittills har jag bara haft nöjda kunder! Jag brukar försäkra mig om kundens visioner och önskemål innan en fotografering/filminspelning så att onödiga missförstånd inte ska uppstå. Mitt mål är att du ska bli en nöjd kund!

Får jag använda bilderna och filmerna fritt ?

Ja! Det material du köper från Flygfoto får du fritt använda till vad du vill, både på nätet och i tryck. Du kan även köpa exklusiva rättigheter då du vill ha ensamrätt till användningen av materialet.

Varför kan jag inte bara köpa en egen drönare och fota själv?

Det kan du givetvis göra, men tänk på att du inte heller blir en proffsfotograf bara för att du köper en systemkamera! Det är många saker att hålla koll på med regler, tillstånd, uppdateringar, inställningar m.m. och oftast hamnar ”investeringen” på hyllan och samlar damm. Det kostar ingenting att ta kontakt och berätta om ditt behov, och du förbinder dig inte att anlita mig trots att vi haft ett möte och pratat om vad du behöver för material.

Behövs det någon form av tillstånd?

Som kommersiell drönarförare behöver man ha ett drönarkörkort enligt den klassifikation som din drönarmodell passar in i. Man måste också anmäla sina drönarmodeller och dess syfte till TRAFI. Man måste även ha en ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador på egendom eller personer om något skulle gå riktigt snett.

Jag brukar även se till att ha markägarens tillstånd om jag ska filma någon plats där det kan vara känsligt att fota/filma. Många människor upplever det som obehagligt när de ser en drönare i luften och inte vet vem fotografen är eller vad som är syftet med bilderna, så se till att vara synlig och svara vänligt på frågor från allmänheten.

Får man flyga var som helst?

På Åland finns inga militäranläggningar att ta i beaktande. Däremot finns flygfält och helikopter-plattor där du behöver ha tillstånd från flygledningen om du ska flyga högre än 50m inom en 5km radie. Inom inflygningszonen får du absolut inte flyga.

Du bör även ta i beaktande att inte fota och filma i situationer där det kan upplevas som störande eller kränkande av hemfriden, och ALDRIG störa räddningsväsendet. Du bör även visa hänsyn till djur (ex. hästar kan bli livrädda och skena om du flyger i deras närhet.) Du kan läsa mer om vilka regler som gäller här: www.droneinfo.fi/sv/

Är det något mer du vill veta?

Om du inte hittade svaret på din fråga här går det givetvis bra att ringa, maila eller använda formuläret här på min hemsida för att kontakta mig och fråga allt du undrar, så ska jag göra mitt bästa att svara!

Top